Van Lorient naar Camaret
Door: Maria
Blijf op de hoogte en volg Maria en Lex
14 Augustus 2010 | Frankrijk, Parijs
Lorient
’s Middags naar het festival gegaan. Honderden kraampjes met veelal Keltische spulletjes, ook Schotse rokken. Veel muziek en een kermis met botsauto’s etc. Ik heb er geen behoefte aan in de kermisattracties te gaan. We hebben op zee vaak al kermis genoeg en het ritje duurt daar beduidend langer.
Op sommige plaatsen was het net zo druk als met carnaval in d’n Uilenburg. We hebben uren tussen de kraampjes gestruind en naar muziek geluisterd.
De grote driemaster die in de stad lag vertrok en kwam op een paar meter van onze boot voorbij. Weer eerste rang! Er zat een hele band op folkloristische muziek te maken. Ze werd achteruit de haven uitgesleept omdat ze de boot niet konden draaien.
Nog geskypt met Jeroen en Erik en dus de kleinkindertjes weer gezien. Vooral Stanley vindt het leuk. Hij ziet Lex met een pet op en gaat dan alle hoeden en petten zoeken in huis; zet ze allemaal op en Jeroen moet dan ook een hoofddeksel op.
Maandag 09 augustus 2010
Concarneau
Om kwart over negen de trossen losgegooid op weg naar Concarneau. We zijn weer onderweg naar het noorden. Nu mag de wind wat ons betreft uit het zuiden komen. We hebben tot nu toe alles uit het noorden en noordwesten gehad.
Het werd snel zonnig, maar er stond weinig wind en finaal tegen. Rond het middaguur trok de wind aan en hebben we de zeilen opgezet. We moesten wel kruisen en hebben de weg bijna tweemaal afgelegd (zie foto van onze route op Maxsea. De stippellijn is de uitgezette route). De wind trok aan tot 5 Bf. en het zeilde lekker, wel aan de wind, dus het water kwam volop in het gangboord.
Om half zes hebben we afgemeerd aan een steiger in Concarneau. Nog een wandelingetje gemaakt en ’s avonds een filmpje gekeken.
Dinsdag 10 augustus 2010
Concarneau
We wilden het stadje gaan bezoeken, maar besloten om eerst de boot om te draaien omdat het nu rustig was en het morgen een hele toer zou worden onze boot er uit te varen met een beetje wind. Ook bijna geen draairuimte.
Het stadje is erg toeristisch. Er was een vlooienmarkt, maar de vlooien zijn hier onverantwoord duur. Ik denk dat ik volgende keer als ik de zolder opruim met m’n kraampje in Frankrijk ga staan.
Er is hier een fort, waar we niet veel van verwachtten. Dat was echter een grote verrassing. Er binnen lag een heel stadje! De oude stad binnen de muren. Barstte natuurlijk van de toeristen, maar dat was niet voor niks. De huisjes en uitkijkjes vanuit het fort zijn erg leuk. Het was bewolkt weer met soms een waterig zonnetje. We hebben ook nog een regenbui over ons heen gehad. Hebben we nog niet veel meegemaakt tijdens de vakantie. Wel veel bewolking, maar daar kwam meestal niks uit. Hebben wel gezien op buienradar dat jullie het ook niet droog houden daar.
Het was laag water en dan wil Lex altijd gaan kijken hoe al die rotsen naar boven komen en hoe alle bootjes droogvallen. Hij wil altijd water zien en gaat kijken wanneer het weg is!
Woensdag 11 augustus 2010
Saint Evette
We hebben ’s middags om tien voor 5 afgemeerd aan een boei in de mooie beschermde baai van Saint Evette. Ben nog steeds blij met m’n boeienvanger. De baai ligt voor de aanloop van Audierne.
We zijn vertrokken om 09.00 uur, toen de ochtendmist was opgetrokken. Hebben in het begin weer de (weinige) wind van voren gehad totdat we later toch weer konden zeilen. Er stond een swell van 1,5 meter die een beetje voor geschommel van de boot zorgde. Het zijn hier echter niet zoveel onaangename golven. Ze zijn veel langer dan op de Noordzee of op het IJsselmeer.
Saint Evette heeft een mooie baai, helemaal vol boten natuurlijk. Het heeft een groot zandstrand en is duidelijk een kleine populaire badplaats. We zijn niet naar de kant geweest, we blijven maar een nachtje. Dan gaat het weer via de Raz de Sein naar Morgat. Er is gelukkig nog weinig wind en de zee is rustig. Is weer een gereken om daar op tijd aan te komen.
Het is nu super spring wat betekent dat het vandaag het grootste verval (grootste verschil tussen hoog en laag water) is van het jaar.
Donderdag 12 augustus 2010
Morgat
Vandaag wederom door de Raz de Sein. Was een eitje, we waren er uit voor we het in de gaten hadden. Weer een grote samenkomst van zeilboten die ook allemaal op dezelfde tijd er doorheen wilden. Soms zie je geen boot in de buurt als je verder op zee zit, maar hier is het dan net de Ertveldplas.
We hebben gemotord en gezeild. Meestal aan de wind want die blijft maar uit het noorden komen.
De wind werd erg wisselend toen we de baai bij Morgat invoeren. Er stond al een mooi briesje, maar er kwamen zware vlagen die de stuurautomaat niet bij kon houden. Daar moet je op anticiperen en dat kan Lex beter.
Het aanleggen aan de visitorssteiger was nog een onderneming. Er lagen veel kleine bootjes en zelfs een waterscooter op plekken waar grote boten pasten. We hebben afgemeerd aan een te kleine boot met veel stootkussens en extra lijnen naar de kant.
Op het havenkantoor herkende de havenmeester ons van vorig jaar in Saint Valery en Caux. Hij wist ook meteen dat we een zwarte betonnen tweemaster hadden. Hij was verhuisd van Valery naar Morgat want hij is een Breton en wilde weer naar ‘huis’.
We spraken net een Fransman die een uur te laat was bij de Raz. Hij heeft 2 uur geprobeerd tegen de golven op te boksen en is uiteindelijk maar omgedraaid.
Vrijdag 13 augustus 2010
Morgat
Het stadje bekeken, stelt niet echt veel voor. Het is wel een prachtige baai met mooie bomen en indrukwekkende rotsen. ’s Middag met een boot de grotten in geweest. Dat kan maar een uur per dag, als het water diep genoeg en niet te diep is. Wij zouden het graag zelf met ons bootje gedaan hebben, maar het was erg grauw en vlagerig.
Het weer zit niet echt mee. We zouden zo snel mogelijk door de chanel du Four willen, maar de wind is in vlagen erg hard en pal uit het noorden. Vooral boven chanel wordt het dan erg rauw. Zelfs vorige keer met rustig weer was het geen leuk tochtje. Dus gaan we morgen naar Camaret en wachten daar het juiste weer af. Als we vanuit Morgat door het kanaal gaan zouden we om 05.00 uur moeten vertrekken.
Zaterdag 14 augustus 2010
Camaret
Daar zijn we weer, voor de derde keer in Camaret.
We hebben vandaag een tochtje van 20 mijl achter de rug, pal tegen de wind dus motoren met grootzeil. Iedere dag begint hier met weinig wind die later stevig aantrekt.
Het viel weer niet mee een plekje voor onze boot te vinden. De wind duwde ons tegen de steiger, dus hopelijk hebben we morgenvroeg weinig wind want met harde wind komen we hier moeilijk weg.
Het blijft noordenwind, niet waar we op zitten te wachten.
Wij zeilers hebben nogal wat noten op onze zang: wind niet te zwak, niet te sterk, graag uit de goede richting, niet te koud, geen regen...........
Geen wonder dat er zo weinig echt ideale zeiltochten zijn.
Toch blijft ’t (meestal) erg leuk.
Nieuw weerbericht voor morgen: Noordoost!!!! De richting waar we heen moeten. We blijven waarschijnlijk nog een dagje langer liggen.
Heel veel groetjes,
Bemanning Anaconda
14 Augustus 2010 - 15:23
Dian:
Tis wel een lui konijn hoor.
Alles gaat goed zo te lezen, fijn hoor.
Geniet ervan want ook jij mag nu gaan aftellen. Ik zie je graag terug, want dan mag ik gaan aftellen.
Groetjes -
14 Augustus 2010 - 16:04
Shirlee:
I love reading your blog and translate bits of it for John. You have such a way with words! It's like being there with you. -
14 Augustus 2010 - 21:16
Hans & Anja:
hou maria en lex,
Camaret is leuk joh, en dinsdag is het mooi noordwesten wind!!!! Lekker half windje. We zijn weer jaloers!! -
14 Augustus 2010 - 21:18
Hans & Anja:
Maandag trouwens ook al. -
14 Augustus 2010 - 23:17
Gijs & Paula:
Hoi Lex & Maria,
We genieten van jullie verslagen! Erg leuk (ook dat verhaal: dinghy met lang broek en dan droog het strand op komen...doet denken aan een Engeland tocht van lang geleden!
Nog veel plezier en hopelijk gunstige wind.
Groetjes. -
15 Augustus 2010 - 08:24
Fam Melchers:
Ahoy vakantiegangers,
Het klinkt allemaal weer heel gezellig en het leest heerlijk weg...je schrijft echt leuk Maria.
Veel liefs
Linda, Erik, Matthijs en Eva -
15 Augustus 2010 - 19:36
Henk Van IJzendoorn:
Diverse kustplaatsen van pakweg Le Havre tot Baai van Douanenez niet bevaren maar becaravand. Camaret inderdaad zeer leuke haven en plaats.In '98 gekanood van zuidzijde baai van Brest over zee naar Camaret. Ga lekker door met genieten van jullie wondermooie tochten. -
16 Augustus 2010 - 08:16
Ron:
groeten uit regenovergoten zierikzee van ron ivo en leslie op weg naar oostende om boy en indy op te halen