Samenvatting reis
Door: Maria
Blijf op de hoogte en volg Maria en Lex
12 Oktober 2010 | Nederland, Amsterdam
Frankrijk
Normandië hadden we vorig jaar al aangedaan, maar hoe zuidelijker we kwamen des te mooier het werd. De rivieren zijn erg mooi; wel harde stromingen. De stadjes in Bretagne hebben weer een andere sfeer en de Bretonnen zijn erg vriendelijk. Je merkt daar ook dat ze erg veel met de Keltische cultuur hebben. Je komt overal de vlaggen tegen, speciale Keltische winkels en in de zomer de festivals.
Ontmoetingen onderweg
We hebben weer erg leuke mensen ontmoet waarmee we het contact blijven onderhouden. We hebben nu al 2 uitnodigingen om ze te bezoeken en bij hen te logeren (San Francisco en Mexico).
Boodschappen
De supermarkten in Frankrijk zijn iets duurder dan bij ons. Er is wel een grote keten (Carrefour) waar je goedkoop kunt inslaan.
Uit eten
Erg goedkoop in Frankrijk, soms kun je er zelf bijna niet voor koken. In Frankrijk hebben we vooral mosselen gegeten en op de Kanaaleilanden natuurlijk weer de fish and chips.
De havens
Tot Bretagne kun je bijna niet ankeren en ben je aangewezen op de marina’s. Daar waren we gemiddeld zo’n 35 euro per dag kwijt. Niet goedkoop maar wel erg aardig havenpersoneel. Hun Engels wordt ook steeds beter want ons Frans is niet al te best.
In Lorient kwamen ze zelfs met 2 man op de boot om te helpen aanleggen.
Pech onderweg
Geen!!!! Bijna niet te geloven, maar alles heeft het gehouden, zelfs met zwaar weer. Maakt de verhaaltjes misschien een beetje saaier, maar wij waren er niet rouwig om.
Wat missen we nog c.q. klussenlijst
- Nog steeds meer stroom. Lex wil een schroefasdynamo inbouwen zodat we ook bij het zeilen stroom kunnen laden
- De boiler op de motor zodat we voor warm water niet afhankelijk zijn van walstroom;
- Grotere kajuittafel
- De bedrading moet nog weggewerkt worden. Er hangen nu overal kabels door de boot.
- En natuurlijk weer het onderwaterschip, maar dat is een klus die iedere 2 jaar terugkomt.
De lijst wordt dus korter. Zou ze dan eindelijk een keer klaar zijn???
Het zeilwater
Veel gereken i.v.m. de sterke stromingen en het grote verschil met hoog en laag water. Weer veel droogvallende havens.
De race van Alderney is geen pretje als je daar met slechte condities doorheen gaat. Er waren veel rollers en de golven waren rechte muren. Het voordeel hiervan is dat je een zee niet meer zo snel als ruw ervaart en je meer vertrouwen krijgt in je schip omdat ze zich zo goed gehouden heeft.
Het weer
Het was niet echt warm in Frankrijk en we hebben dus meestal een lange broek gedragen. In de stadjes was het natuurlijk warmer, maar op het water bleef het fris.
De voorspellingen klopten meestal beter dan vorig jaar alhoewel we soms toch werden overvallen door onvoorspelbare harde winden. We hebben ongeveer 2 weken vastgelegen met storm.
Veel op de motor gevaren omdat (vooral op de terugweg) de wind vaak tegen stond.
Afstanden
Alles was weer goed in dagtochten te doen. Er was altijd wel weer een haven die we aan konden lopen binnen de 60 mijl.
Internet
We konden bijna overal wifi krijgen en anders was er wel een kroeg in de buurt waar je gratis met je eigen laptop kon surfen.
Wat waren we blij mee
De broodbakmachine! Iedere dag lekker vers brood zonder dat je ervoor naar een winkel moet.
We hebben eindelijk dolfijnen gezien!
Ons nieuwe anker en het ankergewicht zodat we rustiger op ons eigen anker konden liggen.
Het was heel leuk te zien dat er veel op de site gekeken werd en er weer veel reacties waren. Het boek dat we weer laten afdrukken door Waarbenjij.nu zal ook weer een mooie herinnering zijn.
(Jammer dat we John en Shirlee niet meer gezien hebben, zij maakten altijd zo’n mooie afsluitingsfoto van ons)
Tot volgend jaar!
Lex en Maria,
Bemanning Anaconda
12 Oktober 2010 - 15:49
Mieke:
Hai Maria en Lex, was heel erg leuk jullie afgelopen vrijdag weer in goede gezondheid en vooral met releaxte uitstraling te zien.
Kom maar lekker naar Mexico!!!
xx
Mieke -
17 Oktober 2010 - 07:08
Bogaards:
Maria ik ben op je site geweest je doet een goed reisverslag .
Ik word een suporter van je en hou je verslagen bij
Verder veel plezier en sucses en tot weder hore Toontje -
21 Oktober 2010 - 10:09
Gerrie:
Hoi Maria en Lex
Ik heb erg genoten van al jullie verhalen. Wat een mooi reis he en dan zonder pech (gelukkig)
Helemaal geweldig.
Fijn dat jullie weer thuis zijn. Op naar de volgende reis ......
Heel veel liefs -
30 Oktober 2010 - 15:10
Maria:
hoi maria ik wil je belen goed christine